Stretching Türleri Nelerdir?
08
Apr

Stretching Türleri Nelerdir?

Flexio

Fasya

08.04.2020

Esneme eksikliği zaman içinde hareket aralığınızı sınırlayabilir ve esneklik nedeniyle kaslarınızın sıkı bir hal almasına ve kısalmasına neden olabilir. Bu, kaslarınızı zayıflatır; eklem ağrısı ve kas hasarı riskini artırır.

Yaş aldıkça, eklemlerimiz hareket aralığının % 50'sine kadar kaybedebilir, bu nedenle esneme sadece burkulma veya gerilmeleri önleme bakımından değil, günlük yaşamı sağlıklı bir şekilde sürdürebilme bakımından da önem taşır. Özellikle tüm günü evde geçirdiğimiz bu salgın döneminde kaçınılmaz olan hareketsiz yaşama meydan okumak, evde yapabileceğimiz basit stretching egzersizleri ile mümkündür. Peki stretching türleri nelerdir?

Statik Esneme

Statik esneme, kasları hareket aralığının sonuna kadar germeyi ve esnetilen bölgeyi 30 saniye veya daha fazla son noktada tutmayı gerektirir. Bu esneme şekli, kas liflerini germe kuvveti yönünde düzenleyerek ve gerginliği gidererek kas uzunluğunu artırmaya yardımcı olur. İyileşmeye yardımcı olmak ve hareket açıklığını geliştirmek için antrenman ya da egzersizlerden sonra statik esnemeler yapılmalıdır.

Dinamik Esneme

Dinamik esneme, spor veya antrenman esnasında sık kullanılan kasları ve eklemleri çalıştırarak hareket aralığını iyileştirmek için uygulanan, tekrarlı hareketler bütünüdür. Bu nedenle dinamik esneme, vücudunuzu egzersiz için hazırlamanın harika bir yoludur. Kan dolaşımını artırarak kasları egzersiz için hazır hale getirir ve spor esnasında yaralanma riskinin azalmasını sağlar. Dinamik esneme her zaman egzersizden önce yapılmalıdır. Sokağa çıkamadığımız bu pandemi günlerinde, egzersiz ve spor rutininizi evde sürdürüyor olsanız dahi, yapmayı planladığınız aktiviteye özgü bir esneme rutinini mutlaka edinmelisiniz.

Balistik Esneme

Bu esneme türü, tipik olarak atletik tatbikatlar için uygulanır ve hedeflenen kas grubunu germek için tekrarlayan hareketleri içerir. Bu sıçrayan hareketler genellikle streç refleksini tetikler, düşük hızdan yüksek hıza kadar yapılır ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için öncesinde statik esneme egzersizlerinin yapılması gerekir.

Spor hayatının sekteye uğradığı ve hareketsizliğin çoğaldığı karantina günlerinde zihinsel ve fiziksel sağlığınızı korumak için stretching egzersizlerinden destek alabilirsiniz. Karmaşık ekipmanlar gerektirmeyen ve vücudu zorlamayan basit stretching hareketleri hakkında fikir edinmek ve uygulamak için youtube.com/flexiostretch adresine tıklayarak YouTube kanalımızdaki videolara göz atabilir ve günde 20 ila 30 dakikanızı stretching egzersizlerine ayırarak sağlığınızı destekleyebilirsiniz.