Vücudu Esnetmek Neden İyi Hissettirir?
09
Nov

Vücudu Esnetmek Neden İyi Hissettirir?

Flexio

Fasya

09.11.2020

Çoğumuz farkına varmasak da, güne yataktan kalkmadan önce esneme hareketleri ile başlıyoruz. Bu duruma, yani kaslarımızın istemsiz olarak gerilmesine pandikülasyon denir. Pandikülasyon, kas gerginliğini hafifletmek için yapılan ve insan da dahil olmak üzere çoğu hayvan türünde görülen bir davranıştır.

Gün içinde yapılan aktiviteler, bir süre hareketsiz kaldıktan sonra esnemeye bağlı olarak daha kolay yapılabilir hale gelir. Vücudu esnetme aynı zamanda yaralanma riskinizi azaltır, sakinlik hissi uyandırabilir ve hatta dolaşımı iyileştirdiği düşünülmektedir.

Vücudu Esnetmek Neden İyi Hissettirir?

İnsanların acıya neden olan şeylerden kaçınma ve iyi hissettiren aktiviteler arama eğilimi doğaldır. Esneme bir istisna değildir. Vücudun doğal ödül sistemi, kaslarınızı optimum gerginlikte tutmanız için sizi motive eder ve dolayısıyla esneme iyi hissettirir. Vücudu esnetmenin, yani stretching hareketlerinin neden iyi hissettirdiğine daha yakından bakalım.

Geliştirilmiş dolaşım

Bir kası gerdiğinizde, vücudunuz o bölgeye kan akışını artırarak yanıt verir. Hedeflenen kasın etrafındaki kan damarları, daha fazla kanın akmasına izin vermek için genişler ve kalbiniz daha fazla kan pompalamaya başlar. Kan akışındaki bu artış, esnettiğiniz kas veya kasların daha fazla oksijen almasını ve metabolik atık ürünlerden kurtulmasını sağlar.

Parasempatik aktivasyon

Araştırmalar, statik germenin parasempatik sinir sisteminizi harekete geçirdiğini ve sempatik sinir sisteminizin aktivasyonunu engellediğini göstermiştir. Parasempatik sinir sisteminiz dinlenme ve sindirim işlevlerinizden sorumludur. Aynı zamanda sakinlik ve rahatlama duyguları uyandırmaya da yardımcı olabilir.

Endorfin sürümü

Endorfinler, merkezi sinir sisteminiz ve hipofiz beziniz tarafından üretilen ve nörotransmiterler olarak işlev gören kimyasallardır. Ağrı giderici etkiye sahiptirler ve beyninizdeki reseptörlerle bağlandıklarında bir coşku hissine neden olurlar. Endorfinler, vücudunuzun doğal ödül sisteminin bir parçasıdır ve egzersiz, yeme ve içme gibi aktivitelerden sonra salınır.

Esnemenin endorfin salınımı üzerinde etkisi olduğu düşünülmekle beraber ağrıları engelleyici olduğu da öne sürülmektedir. Ağrı giderici etkisinin kan damarlarının gevşemesine, beta-endorfin salınmasına ve prostaglandinlerin baskılanmasına bağlı olduğu düşünülmektedir.

İyi hissetmenizi sağlayan tüm bu özellikleri ile beraber stretching, yani esnetmenin güvenli ve bilinçli bir şekilde uygulanması da oldukça önem taşır. Uzman yönetiminde vücudunuzu esnetmenizi sağlayan Myofascial Stretch uygulamasını sunan Flexio ile düzenli bir şekilde vücudunuzu esnetebilir ve en kısa sürede size sağladığı yararları gözlemleyebilirsiniz. 0212 322 73 02'yi arayarak hemen bir ücretsiz deneme randevusu almayı unutmayın.