Tenisçi Dirseği Semptomları, Nedenleri ve Tedavisi
26
Oct

Tenisçi Dirseği Semptomları, Nedenleri ve Tedavisi

Flexio

Fasya

26.10.2022

Tenisçi dirseği, tıptaki adıyla lateral epikondilit, yalnızca sporcuların değil, herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Tekrarlayan kol hareketleri, kol kaslarını zayıflatır ve kası kemiğe bağlayan tendonlara zarar verebilir. Tenisçi dirseği; kollarınızı büktüğünüzde, nesneleri tuttuğunuzda veya kaldırdığınızda ağrıya neden olabilir. Zamanında teşhis edildiğinde, doğru tedbirleri alarak ve egzersizleri uygulayarak ameliyat olmadan bu durumun üstesinden gelmek mümkündür.

Tenisçi Dirseği Kimlerde Görülür?

Kollarını, bileklerini veya ellerini kuvvetli bir şekilde kullanan ve düzenli olarak tekrarlayan aktiviteler yapan herkes tenisçi dirseği olabilir. Özellikle el ve bilek gücüne dayanan sporları ve meslekleri yapan kişilerde sık görülür. Bovling, eskrim, tenis, golf gibi spor dalları ile uğraşanlarda ve kasap, marangoz, boyacı, oto tamircisi, bahçıvan ya da müsizyen gibi meslek gruplarında tenisçi dirseğine rastlanabilmektedir.

Tenisçi Dirseği Her İki Kolda mı Meydana Gelir?

Tenisçi dirseği tipik olarak baskın tarafınızı etkiler. Ancak tekrarlayan aktivitelerin türüne bağlı olarak her iki kolda da tenisçi dirseği olabilir.

Tenisçi Dirseği ile Golfçü Dirseği Arasındaki Fark Nedir?

Tenisçi dirseği, kimi zaman golfçü dirseği ile karıştırılsa da, her ikisi de birbirinden farklıdır. Tenisçi dirseği, lateral (dış) epikondil tendonunda veya dirseğin dış kısmında meydana gelen bir durumdur. Golfçü dirseği ise medial (iç) epikondil tendonunda veya dirseğin iç kısmında meydana gelen bir durumdur.

Golfçü dirseği olan kişilerde koldan aşağıya doğru yayılan bir iç dirsek ağrısı yaşanır. Ayrıca parmak uyuşması ve karıncalanma, iç dirsek ağrısına eşlik edebilir. Golfçüler tenisçi dirseği olabildiği gibi, tenis oyuncuları da golfçü dirseğine yakalanabilir.

Tenisçi Dirseğine Ne Sebep Olur?

Tekrarlayan kol hareketleri, kol kaslarınızın yorulmasına neden olabilir. Kasınız yoruldukça, yükün çoğunu tendon alır. Bu aşırı yüklenme, tendinit olarak bilinen iltihaplanma ve ağrıya neden olur ve zamanla, bu aşırı yükleme tendinosis olarak bilinen dejeneratif bir duruma neden olabilir.

Tenisçi Dirseğinin Belirtileri Nelerdir?

Tenisçi dirseği genellikle aşırı kullanımın bir sonucudur. Semptomlar yavaş yavaş ortaya çıkma eğilimindedir. Ağrı haftalar ve aylar içinde kötüleşebilir. Tenisçi dirseği belirtileri şunları içerir:

  • Dış dirseğinizden bileğinize ulaşan yanma hissi veya ağrı.
  • Kapı kolu çevirme ya da kavanoz kapağı açma gibi bileği bükecek hareketler yaparken ağrı.
  • Kolunuzu uzatırken sertlik veya ağrı.
  • Şişmiş dirsek eklemi.
  • Raket ya da kalem gibi nesneleri tutmaya çalıştığınızda tutuşta zayıflama.

Tenisçi Dirseği Nasıl Tedavi Edilir?

Tenisçi dirseğinin tedavisinde, tendonların iyileşmesi için bir süre aktivitelere ara vermek gerekir. Hekimin verdiği antienflamatuar ilaçların kullanımı, tenisçi dirseği bandı ve trombosit açısından zengin plazma tedavisi de, yine tenisçi dirseği tedavisinde başvurulabilecek yöntemlerdir. İyileşmenizi hızlandırabilecek, cerrahi olmayan bir diğer seçenek ise fizik tedavidir. Fiziksel terapi egzersizleri, kol kaslarını ve tutuşu güçlendirebilir. Tenisçi dirseği masajı veya diğer kas uyarıcı teknikler ağrıyı azaltmaya ve işlevi iyileştirmeye yardımcı olur.

Golfçü ve tenisçi dirseği egzersizleri konusunda uzman fizyoterapist desteği alabileceğiniz Flexio’da çeşitli manuel terapi uygulamalarını, mobilizasyon çalışmalarını, esnetme ve kuvvetlendirme egzersizlerini kapsayan tamamen size özel bir program oluşturulur. Ağrıların ortadan kalkmasında etkili olan tenisçi dirseği egzersizleri, iyileşme sürenizi hızlandırarak eski performansınızı geri kazanmanıza yardımcı olur. Bizimle iletişime geçerek iyileşme süreci ve egzersiz programı hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve tenisçi dirseği ağrılarından kurtulmak için hemen randevu alabilirsiniz.