Kinesiyoloji Bandı Nedir? Nasıl Çalışır? Kimlere Uygulanır? Faydaları Nelerdir?
30
Nov

Kinesiyoloji Bandı Nedir? Nasıl Çalışır? Kimlere Uygulanır? Faydaları Nelerdir?

Flexio

Fasya

30.11.2020

Kinesiyoloji; bağ dokusu, eklemler, kaslar ve tendonların tedavisine odaklanan anatomik bir bilimdir. Bütünsel kinesiyoloji bandı teknolojisi, ilaç veya ameliyat kullanılmadan vücut sağlığını, dayanıklılığını ve enerjiyi dengelemek için geliştirilmiştir.

Sağlıklı kaslar dengelidir; sağlıksız, aşırı gerilmiş kaslar dengesiz ve zayıftır. Kinesiyoloji, kaslarda ve bitişik dokularda dengeyi korumayı amaçlar ve bunu yapmanın yöntemlerinden biri de kinesiyoloji bandı adı verilen destekleyici materyalle kasları ve çevre dokuları sarmaktır.

Kinesiyoloji Bandı Nedir?

Kinesiyoloji bandı ince, nefes alabilen, gerilebilir malzemeden; genellikle pamuk veya pamuk karışımından yapılmıştır. Esnekliği uygulama alanını aşırı derecede kısıtlamaz, kaslarda ve dokularda gücü kolaylaştırmaya yetecek kadar baskı ve destek sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Bu bant, tıbbi olarak onaylanmış, su ve ter geçirmez bir yapışkanla cilde yapışır. Latekse alerjisi olabilecek kişiler için lateks içermeyen ve hipoalerjenik çeşitleri vardır. Bant, duş alırken veya egzersiz yaparken bile genellikle üç veya dört gün yerinde kalabilir.

Birçok kinesiyoloji bandı kullanıcısı için 24 saat içinde olumlu sonuçların hissedildiği bildirilmektedir.

Kinesiyoloji Bandı Nasıl Çalışır?

Kinesiyoloji bantlama yöntemi, kan ve diğer vücut sıvılarının yaralı kas içinde ve çevresinde serbestçe hareket etmesine izin verirken vücuda desteği sürdürme bilimine dayanmaktadır. Kinesiyoloji bandı, cilde hafifçe yapışarak ve bandın sarıldığı dokulara baskı uygulayarak yaralı bölgeyi stabilize eder.

Bu bant, etkilenen kas veya tendonu çevreleyen bağ dokusunun vücutla birlikte hareket etmesini sağlar. Serbest kan ve lenfatik sıvı akışının, ilaç veya ameliyat kullanmadan iltihabı temizlemesine ve iyileştirmesine nazikçe izin verir.

Bu özel bantlar dolaşımı iyileştirmeye, kasları desteklemeye, iç yaralanmanın iyileşmesine destek olurken daha fazla kas hasarını önlemeye de yardımcı olur.

Kinesiyoloji Bantlama ile Kimlere Uygulanır?

Kasları aşırı kullanılmış veya yaralanmış genç bir sporcudan dejeneratif eklem hastalığı olan yaşlı bir kişiye kadar, herhangi bir yumuşak doku yaralanması veya ağrısı olan herkes kinesiyolojik bantlama uygulamasından fayda sağlayabilir:

  • Meslekleri ağır fiziksel emek ve tekrarlayan hareketler içerenler (inşaat işçileri, fabrika işçileri, bahçıvanlar, makineciler, madenciler, sekreterler vb.),
  • Her gün uzun süre masa başında oturup çalışan veya hareketsiz yaşam tarzına sahip kişiler,
  • Bisikletçiler, golfçüler, koşucular ve diğer egzersiz meraklıları veya sporla uğraşanlar dahil olmak üzere sporcular ve diğer fiziksel olarak aktif kişiler,
  • Kötü duruş, kötü uyku alışkanlıkları vb. etkilerden muzdarip insanlar,
  • Eklem ağrısı çekenler,
  • Hastalık veya kaza nedeniyle herhangi bir tür eklem, kas veya tendon yaralanmasından muzdarip kişiler.

Kinezyo Bantlama Uygulamasının Faydaları Nelerdir?

Kinesiyoloji bantlamanın amacı dolaşımı iyileştirmek, kasları desteklemek, iyileşmeyi teşvik etmek ve yaralanmayı veya daha fazla yaralanmayı önlemeye yardımcı olmaktır.

Kinezyo bantları ağrıyı kesmeye ve dağıtmaya yardımcı olmanın yanında oksijenli kan ve lenfatik sıvıların verimli dolaşımına izin vererek tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olabilir. Dolaşım iyileştirerek tahriş edici maddeleri dışarı atar, böylece iltihabı ve kimyasal birikimi azaltır ve hızlı bir iyileşme sağlar.

Diğer yandan postür bozuklukları olan alanları bantlamak, düzgün duruşu desteklemeye yardımcı olabilir. Düzgün bantlama ayrıca zayıf kasların verimli çalışmasını sağlar, ağrı ve yorgunluğu azaltır ve kramp, aşırı uzama ve aşırı kasılmaya karşı korur.

Kinesiyoloji bantlamanın lenfatik ve dolaşım sistem, kaslar, bağlar, tendonlar ve eklemler üzerinde olumlu fizyolojik etkileri olduğu bildirilmiştir. Uzman fizyoterapistlerimiz, ağrınızı hafifletmek için bu yöntemi en iyi şekilde uygular. Siz de hemen randevu alarak Kinezyo Bantlama uygulamasına uzmanar yönetiminde başlayabilir ve ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.