Stretching Nasıl Faydalar Sağlar?
01
Apr

Stretching Nasıl Faydalar Sağlar?

Flexio

Fasya

01.04.2020

Düzenli esnemenin, günlük yaşamı ve spor hayatını kolaylaştıran pek çok faydası vardır. Stretching, bu anlamda yalnızca esnekliğinizi artırmanıza yardımcı olmakla kalmaz; aynı zamanda duruşunuzu iyileştirebilir, stresi ve vücut ağrılarının azalmasına da yardımcı olabilir. Peki vücudu esnetmek tam olarak hangi faydaları sağlar?

1. Esnekliğinizi Artırır

Düzenli yapılan stretching egzersizleri, genel sağlığınız için çok önemli olan esnekliğinizi artırmanıza yardımcı olabilir. Geliştirilmiş esneklik, günlük aktiviteleri göreceli olarak kolayca gerçekleştirmenize yardımcı olur ve aynı zamanda yaş ilerledikçe artan hareketsiz yaşamı geciktirmeyi de sağlar.

2. Hareket Aralığınızı Artırır

Bir eklemi tüm hareket aralığı boyunca hareket ettirmek size daha fazla hareket özgürlüğü sağlar. Düzenli olarak esneme egzersizleri yapmak, hareket aralığınızı artırmanıza yardımcı olacağından günlük aktivitelerinizi daha kolay gerçekleştirmenizi sağlar.

Vücudun hareket aralığını artırmak söz konusu olduğunda hem statik hem de dinamik gerilme oldukça etkilidir. Ancak kasları en son noktaya kadar esnetmeye yarayan Propriyoseptif Nöromüsküler Kolaylaştırıcı (PNF) tipi gerdirme tekniği, hareket aralığını en hızlı şekilde artırmak açısından daha etkili olabilir.

3. Fiziksel Aktivitelerde Performansınızı Artırır

Fiziksel aktivitelerden önce dinamik esneme hareketleri uygulamanın kasları egzersize hazırlamaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. İç veya dış mekanda yapacağınız tüm sportif faaliyetlerden ve egzersizlerden önce stretching egzersizleri yapmak, aynı zamanda egzersiz esnasında performansınızı artırmanıza da yardımcı olabilir.

4. Kaslarınıza Kan Akışını Arttırır

Düzenli olarak yapacağınız stretching hareketleri kan dolaşımınızı artırabilir. Gelişmiş dolaşım, kaslarınıza kan akışını arttırır; bu da herhangi bir sakatlanma durumunda iyileşme sürenizin kısalmasına yardımcı olur ve kas ağrılarını azaltır.

5. Duruşunuzu Geliştirir

Kas dengesizlikleri günümüzün en yaygın rahatsızlıklarındandır ve duruş bozukluklarına neden olabilir. Belirli kas gruplarının güçlendirilmesi ve esnetilmesi gibi güçlü bir kombinasyon, kas-iskelet ağrısını azaltabilir ve duruş bozukluklarını belirli ölçüde düzeltebilir. Bu da duruşunuzu iyileştirerek sırt ve bel bölgelerinizdeki ağrıların azalmasını ve duruşunuzun güçlenmesini sağlar.

6. Stres Gidericidir

Stresli bir yaşam kaslarınızın gergin olmasına ve dolayısıyla ağrılarınızın artmasına yol açar. Çünkü kaslarınız, fiziksel ve duygusal strese tepki olarak sıkılaşma eğilimindedir. Stretching egzersizleri yaparken boynunuz, omuzlarınız ve sırt bölgeniz gibi stresinizi tutmaya eğilimli bölgelere odaklanarak hem vücudunuzu hem de zihninizi rahatlatabilirsiniz.

7. Baş Ağrılarını Azaltır

Gerginlik ve stres, baş ağrısı ve migren gibi can sıkıcı rahatsızlıklara yol açarak günlük yaşamınızı etkileyebilir. Doğru bir diyete, yeterli hidrasyona ve bol miktarda dinlenmeye ek olarak, esneme egzersizleri, baş ağrısından dolayı kaynaklanan gerilimi azaltmaya yardımcı olabilir.

Siz de evde kalmak zorunda olduğumuz bu salgın günlerinde sağlığınızı korumak ve aynı zamanda mental olarak rahatlamak için stretching egzersizleri yapmayı deneyebilirsiniz. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, www.youtube.com/flexiostretch adresine tıklayarak, Flexio ekibinin sizler için hazırladığı esneme egzersizi videolarını izleyebilir ve hareketleri uygulayarak evde kolayca egzersiz rutini oluşturabilirsiniz.