Piriformis Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi
23
Sep

Piriformis Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Flexio

Fasya

23.09.2020

Piriformis sendromu, kalça bölgesinde bulunan piriformis kasının kasıldığı ve kalça ağrısına neden olduğu bir durumdur. Piriformis kası ayrıca yakındaki siyatik siniri tahriş edebilir ve bacağın arkası boyunca ve ayakta (siyatik ağrısına benzer) ağrı, uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.

Piriformis Sendromunun Nedenleri

Piriformis sendromunun kesin nedenleri bilinmemektedir. Şüpheli nedenler şunları içerir:

  • Piriformis kasındaki kas spazmı,
  • Piriformis kasının kendisindeki tahriş veya sakroiliak eklem veya kalça gibi yakındaki bir yapının tahrişi,
  • Yaralanma veya spazma yanıt olarak kasın gerilmesi,
  • Yaralanma veya spazm nedeniyle piriformis kasının şişmesi,
  • Piriformis kası bölgesinde kanama.

Yukarıdaki sorunlardan herhangi biri veya kombinasyonu, kalça ağrısına neden olabilir ve piriformis kasını etkileyebilir, aynı zamanda bitişik siyatik siniri etkileyebilir.

Piriformis Sendromunun Belirtileri

En yaygın olarak, hastalar kalçada akut hassasiyet ve uyluk, baldır ve ayağın arkasında siyatik benzeri ağrıyı tarif eder. Tipik piriformis sendromu semptomları şunları içerebilir:

  • Kalçada hafif bir ağrı
  • Uyluk, baldır ve ayağın arkasında ağrı (siyatik)
  • Merdivenlerden veya yokuşlardan yukarı çıkarken ağrı
  • Uzun süre oturduktan sonra artan ağrı
  • Kalça ekleminde hareket aralığının azalması

Piriformis sendromunun semptomları genellikle uzun süre oturduktan, yürüdükten veya koştuktan sonra kötüleşir ve sırtüstü uzandıktan sonra daha iyi hissedebilir.

Piriformis Sendromunun Teşhisi

Siyatik sinirin tahriş olmasına neden olan piriformis sendromu için basit bir teşhis testi yoktur. Durum, öncelikle hastanın semptomlarına ve fiziksel muayeneye dayanarak ve hastanın ağrısının diğer olası nedenleri hariç tutulduktan sonra teşhis edilir. Kısacası Piriformis sendromunun teşhisi, hastanın tıbbi geçmişinin gözden geçirilmesine, fizik muayeneye ve muhtemelen tanısal testlere dayanır.

Piriformis sendromu genellikle lomber disk herniasyonu veya sakroiliak eklem disfonksiyonu gibi hastanın semptomlarına neden olabilecek diğer olası durumların dışlanması süreciyle yapılan bir tanıdır.

Piriformis Sendromunu Yenmek için Esnetme Egzersizleri Uygulayın

Piriformis sendromu için hemen hemen her tedavi yaklaşımı, piriformis kasını dikkatli ve aşamalı olarak germeye odaklanır. Bu yöntemlerden en önemlisi ise esnetme egzersizleridir. Piriformis, hamstring kasları ve kalça ekstansörleri için uygulanacak esnetme egzersizleri, siyatik sinir boyunca ağrılı semptomları azaltmaya ve hastanın hareket açıklığını geri getirmeye yardımcı olabilir.

Piriformis sendromunun etkilerini azaltmada yardımcı olan Myofascial Stretch Therapy yöntemi, ağrıya neden olan noktaları hedef alarak kısa sürede rahatlama sağlar. Bu sendromu yaşıyorsanız, Flexio’nun uzman Flexiologist’leri yönetiminde seanslara katılmak için hemen bizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.