Fasya Sağlığınızı Nasıl İyileştirebilirsiniz?
02
Sep

Fasya Sağlığınızı Nasıl İyileştirebilirsiniz?

Flexio

Fasya

02.09.2020

Fasyayı tedavi etmek zaman alabilir, ancak fasyayı iyileştirmeye yönelik adımlar atıldığında rahatlama anında gerçekleşir. Yalnızca fasyanızı iyileştirmekle kalmayıp genel sağlığınıza da iyi gelecek önerileri sizler için derledik:

1. Günde 10 dakika vücudunuzu esnetin

Kasları uzatmaya yarayan esnetme egzersizleri, fasyanın bir unsuru olan kaslardaki gerilimi serbest bırakmaya yardımcı oluyor. Dolayısıyla uzmanlar, her gün 10 dakikalık bir esnetme rutini öneriyor. En iyi sonuç için, her esneme hareketini 30 saniye ile 1 dakika arasında sınırlayarak uygulamak, ancak vücudu ağrıya neden olan bir derinliğe veya pozisyona zorlamadan gerçekleştirmek gerekiyor.

2. Bir hareketlilik programını deneyin

Hareketliliği geliştiren egzersizler, en temel anlamıyla kişiye iyi hareket etme yeteneği kazandırıyor. Foam roller ile yapılan egzersizler, Myofascial çalışmalar ve manuel terapi gibi uygulamalar fasyanın parçalanmasına ve dolayısıyla kişinin daha akıcı hareket etmesine yardımcı oluyor. Bununla birlikte, hareket açıklığını geliştiren egzersizler yaparak doğrudan hareket kabiliyetiniz üzerinde çalışabilir ve fasyanız için olumlu bir ödül alabilirsiniz.

Özellikle köpük yuvarlama olarak bilinen foam rolling uygulaması, fasyanızın tam olarak nerede sıkı olduğunu ve nerede gerginlik yaşandığını belirlemek için vücudunuzu kontrol etmenin harika bir yolu olarak biliniyor ve zamanla fasyayı optimal sağlığa kavuşturmaya yardımcı oluyor.

3. Soğuk terapi uygulayın

Birçok sporcu, spor yaptıktan sonra soğuk terapiden veya kriyoterapiden yararlanıyor. Bu sayede vücudun belli bir bölgesinde toplanan iltihaplanmalar engellenebiliyor ve vücuttaki ödem kolayca atılabiliyor. Siz de ağrılı bir bölgeniz varsa, bu bölgeye ince kumaşla sarılmış bir buz torbası uygulayarak iltihabı azaltabilir ve hem oluşan şişliği hem de ağrıyı azaltabilirsiniz. Bu yaklaşımı evde uygularken, donmuş öğeleri doğrudan cilde uygulamaktan kaçının ve sinir, doku ve cilt hasarını önlemek için yaklaşık 15 dakika sonra durmayı veya ara vermeyi unutmayın.

4. Kardiyo çalışın

Gün içinde hızlı yürüme, yüzme, koşu ya da sadece günlük ev işleri gibi kan pompalayan kardiyovasküler aktiviteler gerçekleştirin. Kan basıncını düşürmeye, bağışıklığı güçlendirmeye, kronik ağrıyı azaltmaya, ruh halini iyileştirmeye ve daha rahat bir uyku çekmeye yardımcı olan bu aktiviteler sayesinde genel sağlığınızı korumayı ihmal etmeyin.

5. Profesyonel yardım alın

Kronik olarak bölgesel sertlik veya ağrı yaşıyorsanız veya iyileşmeyen bir kas yaralanmanız varsa, sizin için hangi tedavinin doğru olacağını görmek için bir uzmana danışın. Fasya birbirine bağlı bir dokular zinciri olduğu için, bir alan diğer alanları etkileyebiliyor, dolayısıyla bilinçli ve doğru bir tedavi uygulamak gerekiyor. Dilerseniz bize ulaşarak Flexio fizyoterapistlerine danışabilir, ücretsiz denme seansı alabilir ve fasyanızı iyileştirecek bir programa dahil olabilirsiniz.