Fasya & Fasyal Stretch Nedir?
20
Feb

Fasya & Fasyal Stretch Nedir?

Flexio

Fasya

20.02.2020

Fasya; kas, sinir ve organları saran ve tüm vücudumuzu birbirine bağlayan sert bağ liflerinden oluşan, esnek bir fibröz dokudur. Doğru duruşu korumamızı sağlar, organlarımızı yerinde tutar, kasların yırtılmasını önler ve tendonları kemiğe bağlar; aynı zamanda kaslara zorla kasılmaları için gerekli mekanik stabiliteyi verir.


Kasların ve eklemlerin düzgün çalışması için, fasyanın ve sinir sisteminin sağlıklı olması gerekir. Sağlıklı bir yapıya sahip olan fasya; kaslara tam kuvvet sinyalleri gönderebilen nemli ve yumuşak sinirler anlamına gelir. Yaralanma, kasları aşırı zorlama, egzersiz ve spora bağlı oluşan kazalar, ameliyatlar ve kötü duruş; sinirleri kapatan, kasları zayıflatan, hareketleri kısıtlayan, iltihaplanmaya ve ağrıya neden olan sıkı, kısıtlı fasya ile sonuçlanabilir. Hamilelik, postür bozuklukları, uzun süre ayakta kalma ve uzun süre oturma, yanlış pozisyonda çalışma gibi rahatsızlıklar ve yaşam stilleri de fasyanın zarar görmesine neden olabilir.


Hayati bir önem taşıyan bu lifli doku, kronik gerginliğin olduğu yerde kalınlaşır ve sertleşir. Tüm sinirler ve kan damarları fasyadan geçer. Bu nedenle, bağ dokusu sıkı ve kısıtlanmışsa; bu durum eklemleri optimal pozisyondan çeker, sinirleri hapseder, ağrıya neden olur ve ilişkili dokuların zayıf besin alışverişine sahip olmasına yol açar. Bu, acı verici durumları yoğunlaştırır ve aynı zamanda hareketlerin kısıtlanmasına yol açarak günlük yaşamı zorlaştırır.


Myofascial Stretch Theapy: Sağlıklı Fasyanın Anahtarı

Fasyanın esnekliğini kaybettiği durumlarda, tekrar, eski haline getirilmesi gerekir. Bilinen geleneksel yöntem ve tedaviler, genellikle acı veren noktaya odaklandığı için kısa vadeli çözümler sunarken; belirli bireysel kaslara odaklanan ancak fasyal zincirin uç noktalarını bağlayarak çalışan Myofascial Stretch Therapy yöntemi uzun vadede sağlıklı bir fasyaya sahip olmanızın en etkili yolunu sunar.


Fasya tarafından absorbe edilen, özel tutuş ve tekniklerle yapılan Myofascial Stretch Therapy, doğru yapıldığında dokuyu gerer, gevşetir ve rehidre eder; böylece hem fasyanız hem de bedeniniz daha esnek ve hareketli bir yapıya sahip olabilir. Herkes Myofascial Stretch yönteminden yararlanabilir. Türkiye’nin ilk Myofascial Stretch Therapy stüdyosu olan Flexio’da hem kas hem de fasyayı hedef alan; özel tutuşlar, traksiyon, PNF tekniklerini de içinde barındıran kapsamlı bir esnetme programı uygulanmaktadır. Fizyoterapistler yönetiminde, birebir gerçekleşen Myofascial Stretch Therapy yöntemini stüdyomuzda ücretsiz denemek için hemen randevu alın. Vücut ağrılarınızı ortadan kaldırın, postürünüzü düzeltin, duruş gücü oluşturun, spor performansınızı ve genel refahınızı artırın!