Boyun Düzleşmesi Nedenleri ve Tedavisi
07
May

Boyun Düzleşmesi Nedenleri ve Tedavisi

Flexio

Fasya

07.05.2020

Servikal eğri kaybı, düz boyun sendromu, servikal kifoz ve askeri boyun olarak da bilinen boyun düzleşmesi, servikal omurganın normal lordozunun azaldığı veya tamamen kaybolduğu bir durumdur. Omurga eğrileri, omurganın dengelenmesine yardımcı olur ve stresi sadece yukarı ve aşağı değil, ileri ve geri dağıtarak yerçekimi sıkıştırmasına karşı koymak için birlikte çalışır. Normal bir boynun yumuşak bir eğrisi vardır, derecesi bulunduğunuz konuma göre değişebilir. Ancak uzun süre boyunca devam eden yaralanmalar, yanlış hizalama, doğum kusurları ve duruş bozuklukları gibi nedenlerle bu eğriyi kaybetmek olasıdır. 

Servikal eğrinin kaybı, boynunuzun önündeki kasları daha az esnek hale getirir. Levator skapula ile sternokleidomastoid kaslar da dahil olmak üzere, omurganın diğer bölgelerindeki eğriliği de etkileyebilen boyun düzleşmesi, askeri sırt olarak bilinen bir sorunun meydana gelmesine de zemin hazırlar. Üst sırtın anormal derecede düzleştiği bu durum, spinal kompresyon ve dejenerasyon riskini artırır ve vücudun genel postürünü tamamen etkileyebilir.

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

Boyun düzleşmesinin en yaygın nedeni, uyanık veya uyur haldeyken zayıf bir duruşa sahip olmaktır. Genellikle kötü duruş, uzun süre bilgisayara bakma, mesleki koşullar veya tekrarlayan hareketlerden kaynaklanan boyun düzleşmesi, aşağıdaki gibi diğer faktörlerden de gelişebilir:

• Dejeneratif Disk Hastalığı

Yaşlandıkça, omurlararası diskler dejenere olmaya başlar. Bu, omurgadaki disklerin incelmesine ve çökmesine neden olur. Omurgadaki bu değişiklik boynun doğal eğriliğini değiştirebilir ve baş bölgesinin ağırlığı nedeniyle dengesizliğe neden olabilir. Dejeneratif disk hastalığı genellikle yaşlandıkça şiddetini artırır.

• İyatrojenik Bozukluk

Askeri boyun, yani boyun düzleşmesi iyatrojenik olabilir, yani tıbbi bir prosedürün istenmeyen bir sonucu olarak gelişebilir. Bu prosedürlerin en yaygın olanı, omurgadaki basıncı hafifletmek için yapılan bir laminektomidir. Bu komplikasyon çoğunlukla yetişkinlerin aksine prosedüre giren çocuklarda görülür. İyatrojenik bozukluk, füzyonun çok kısa olduğu başarısız bir servikal omurga füzyonundan da kaynaklanabilir.

• Doğuştan Bozukluk

Konjenital bozukluk, doğumdan kaynaklanan, doğum kusuru olarak da bilinen bir bozukluktur. Askeri boyun, omurganın tamamen oluşmaması gibi doğuştan bir bozukluğun sonucu olduğunda, omurga anormal şekilde büyür ve omurlar büyüdükçe üçgen bir şekil oluşturur. Bu, boyna ve omurlara doğal olmayan bir eğri yerleştirir.

• Travma

Travma da boyun düzleşmesine neden olabilir. Araba kazası, düşme veya spor yaralanması dahil olmak üzere farklı yaralanma türleri travmaya neden olabilir. Bağlar kopar veya yırtılırsa, omurga öne doğru eğilebilir ve omurga boşluğu daralabilir. Ciddi durumlarda, omurilik darlığı adı verilen, omurga kanalının daralmasından dolayı nörolojik problemler doğabilir. Sıkıştırılmış basınç; uyuşukluğa, ağrıya ve kas güçsüzlüğüne neden olabilir.

Boyun Düzleşmesi Tedavi Edilebilir mi?

Servikal kifoz, yani boyun düzleşmesi, boyun hastalıklarının en ağırları arasında olmasa da, bu durum refahınızı ve hayat kalitenizi olumsuz yönde etkilemeye başlayabilir. Düz boyun sendromu karakteristiklerini taşıyan; özellikle boyunda veya kafatasının tabanında herhangi bir ağrı veya anormal duyum yaşayan kişilerin mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir. Nadir durumlarda, omurilikte bozulma meydana gelirse ameliyat gerekebilir.

Çoğu insan boyun düzleşmesi için tedaviye ihtiyaç duymazken, bazıları kayropraktik bakımdan yararlanarak bu rahatsızlığı minimize edebilir. Masaj, egzersiz ve / veya fizik tedavi de boyun düzleşmesi sorunu ile başa çıkmada etkilidir. Eğer siz de boyun düzleşmesi karakteristiklerini taşıyorsanız, gelecekte omurilikte oluşabilecek bozulmaların da önüne geçebilmek adına boyun düzleşmesi egzersizleri yapabilirsiniz. Hemen buraya tıklayarak YouTube kanalımıza abone olun ve Flexio'nun uzman fizyoterapistlerinin sizler için çektiği videolardan yararlanın.