Ağrıya Yol Açabilen Günlük Alışkanlıklar ve Çözümleri
09
Sep

Ağrıya Yol Açabilen Günlük Alışkanlıklar ve Çözümleri

Flexio

Fasya

09.09.2020

Kaslar lastik bantlar gibidir: Onları esnetebilir veya sıkıştırabilirsiniz ve genellikle sorun yaşamadan eski haline geri dönmelerini sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte, belirli duruşları ve davranışları tekrarlamak; örneğin koltukta sabit bir yanlış pozisyonda sürekli oturmayı alışkanlık haline getirmek, kaslarınızdaki sağlıklı esnekliği ve elastikiyeti kaybetmenize neden olabilir. Yanlış duruşa ve ağrıya sebep olan bu alışkanlıklar, bir süre sonra günlük aktivitelerinizi dahi olumsuz yönde etkileyebilir.

Aşırı genişleyen ve bu nedenle zayıflayan kaslar iltihaplanmaya yol açar ve çevresindeki kemiklere, eklemlere ve kaslara verdikleri destek miktarını azaltarak yürüme gibi günlük aktiviteler sırasında ağrıya katkıda bulunabilir. Kısalmış, çok sıkı kaslar ağrılı olabilir, ancak aynı zamanda sinirleri sıkıştırabilir ve gerginliğe daha yatkın olabilirler. Boyun veya sırt ağrısının nasıl en iyi şekilde yönetilebileceğini, kaslarınızın daha nötr bir durumda kalması için gün boyunca vücudunuzu nasıl konumlandıracağınızı öğrenerek, ağrıların kronikleşmesinin önüne geçebilir ve mevcut ağrılar ile baş edebilirsiniz.

Bacak Bacak Üstüne Atarak Oturma Alışkanlığınızdan Vazgeçin

Çoğumuz bacak bacak üstne attığımızda, bu pozisyonu aldığımızı farkında bile olmayız. Bir bacak diğerinin üzerinden geçtiğinde, kalçanız doğal konumundan yükselir. Bu, bir kas dengesizliği yaratır ve artık vücut ağırlığınızın yükünü daha fazla taşıması gereken diğer kalçayı sıkıştırır. Omurganız hizadan çekilebilir ve siyatik siniriniz üzerinde baskı hissedebilirsiniz, her ikisi de sırt veya kalça ağrısına neden olabilir. Bacaklarınızı çaprazlamadan ve her iki ayağınızı da düz bir şekilde yere koyarak oturmak için elinizden geleni yapın.

Bilgisayar Başında Doğru Duruş ile Oturmaya Özen Gösterin

Öne eğilmek ve omuzlarınızın çökmesine izin vermek, omuzlarınızı ve sırtınızı gererken göğüs kaslarınızı sıkıştırır. Omurganız, mükemmel bir duruşta olduğunuzda 9 ila 11 kiloluk başınızı görece kolaylıkla destekleyebilir, ancak bu yük, monitörünüze her yaklaştığınızda boynunuzdaki kaslara ve bağlara aktarılır.

Sırtın arkasına koyulan, destekleyici bir yastık, duruşunuzu otomatik olarak iyileştirebilir; ekranınızı göz hizasında tutmak, görmek için başınızı yukarı veya aşağı eğmenizi engelleyebilir; dirseklerinizi veya kollarınızı koltuğunuzun kol dayamalarında tutmak boyun ve omuz kaslarının gerilmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Yatarken Doğru Pozisyonu Seçin

Yüzüstü yatmak sırtınızda ve boynunuzda çok fazla zorlanmaya neden olabilir, çünkü yastığınız doğal olmayan bir kaldırma sağlar ve başınız sağda veya solda kalır. Yan yatarak uyumak sırtınızdaki baskıyı azaltırken; bazı kanıtlar, her gece aynı tarafa yatmanın kas dengesizliklerine yol açabileceğini göstermektedir.

Gecenin bir yarısı uyanırsanız, yatağa geri döndüğünüzde dinlendiğiniz tarafı değiştirin. Omurganızı desteklemek ve vücudunuzun orta kısmını sabitlemek için dizlerinizin arasına bir yastık koymayı da ihmal etmeyin. Yüzüstü uyumak zorundaysanız, kendinizi bir yastıkla sınırlayın ya da hiç yastık kullanmayın.

Telefon Kullanımına Dikkat Edin

Başınızı yana eğmek ve telefonunuzu kulağınıza doğru tutmak için omzu yukarı kaldırmak o taraftaki kasları zamanla sıkıştırır ve kısaltır; aynı anda boynunuzun zıt omzuna ve yan tarafına gereksiz bir baskı uygular. Çok sık telefon kullanıyorsanız, telefonu göz hizanızda tutmaya ya da hoparlör veya kulaklık kullanarak iletişim kurmaya özen gösterin.

Ağır ve Dengesiz Çantalar Taşımayın

Omuzlarınızda dengesiz ağırlık taşımak çifte hasar verebilir: Bir yöne doğru eğilip kas tonusu oluşturmanıza neden olabilirken, aynı zamanda kan akışını bozarak sonunda boynunuzda, omuzlarınızda ve sırtınızda rahatsızlığa yol açabilir.

Çantanızın ağırlığını vücut ağırlığınızın en fazla yüzde 10'u ile sınırlamaya çalışın ve çantayı taşıdığınız omzu sık sık değiştirmeyi ihmal etmeyin. Ağırlığı daha eşit bir şekilde dağıtan çantaları tercih edin ve dengesiz bir yükten kaçınmak için ağır nesneleri alçakta ve sırt çantalarının ortasında saklayın.

Topuklu Ayakkabı Kullanımını Azaltın ve Kaslarınızı Esnek Tutun

Sadece iki yıl boyunca sık sık yüksek topuklu ayakkabı giymek, baldır kaslarınızın yüzde 13 oranında kısalmasına neden olabilir. Topuk kısmı kalktığında ve ayağınız aşağıya doğru bakarken ayak bileğinizin doğal pozisyonu kayarak baldır kaslarınızı ve tendonlarınızı sıkıştırır. Topuklu giymek, aynı zamanda baldır kası ile topuğunuzu birbirine bağlayan aşiltendonunuzun kalınlaşmasına neden olabilir, bu da rahatsızlığınıza katkıda bulunan iltihaplara yol açar.

Düz veya alçak topuklu ayakkabılar giyin, özellikle çok fazla yürüyecekseniz; yuvarlak veya kare burunlu ayakkabılar tercih edin. Baldır kaslarınızı, düzenli esnetme hareketleri ve egzersizler ile mutlaka güçlü ve esnek tutun. Vücudunuzu esnek tutmak, ağrıya yol açan tüm bu sıkıntılar ile baş etmenizi kolaylaştırır.

Flexio’dan hemen bir ücretsiz deneme randevusu alın ve Myofascial Stretch Therapy yöntemini deneyerek genel esnekliğinizi nasıl artırabileceğinizi öğrenin. Hem beden esnekliğini artıran hem de kronik ağrıları ortadan kaldıran stretchingi uzman fizyoterapistler yönetiminde gerçekleştirin.